Material de: Asociaţia Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării

Împletitul de pănuși

Din pănuşi se poate face orice, chiar şi un cadou de dragoste

Doamna Selfia, cum o cunoaşte tot satul, a fost educatoare pentru multe generaţii de eşelniţeni. S-a născut în satul “mireasă” Ogradena şi acolo a trăit anii frumoşi ai copilăriei, acolo a învăţat despre simplitate şi bun simţ ca reguli sănătoase de viaţă, reguli pe care le-a transmis mai departe copiilor cărora le-a fost a doua mamă. Cu aceeaşi bucurie şi optimism, o face încă şi azi.

“Satul “mireasă” a fost numit pentru că totul era alb de la cireşii din faţa caselor. Era un sat ideal unde toți se cunoşteau, cunoşteai fiecare loc al satului, toţi se ajutau unii pe alţii. Nu era modernism, oamenii erau modeşti, majoritatea se ocupau cu agricultura. Era mult de lucru, se muncea de dimineaţa până seara, iar roadele pământului erau din belşug. Nu s-au păstrat tradiţiile, s-a păstrat doar nedeia când muzica venea pe la fiecare casă. Cel mai frumos lucru atunci era că veneau mulţi musafiri cu căruţele împodobite. Legătura oamenilor cu Biserica era mare. Era o frică mare de Dumnezeu. Să mergi la biserică nu însemna să te rogi doar pentru tine, ci pentru toţi, pentru familie, comunitate.

Doamna educatoare de 58 de ani nu este doar un reper moral şi creativ al satului şi al oamenilor lui, ci şi cel mai cunoscut şi talentat împletitor în pănuşi- meşteşug vechi local, pe cale de dispariţie.

“Am învăţat arta împletitului de pănuşi de mic copil. Familia mea are pus sufletul şi inima în aceste lucruri, atât bunicii cât şi străbunicii. Se împleteau pănuşi şi la şcoală. Lucrul început trebuia să aibă un sfârşit. Când venea profesorul în vizită, voia să vadă un ştergător din pănuşi la uşă. Era o ruşine ca elevul să nu fie în stare să-şi termine acasă ştergarul şi el să nu fie folosit de familie. ”

Arta împletitului în pănuşi este simplă şi curată: e nevoie de foile de pănuşi, un bol cu apă unde fâşii subţiri de pănuşi se pun la înmuiat şi un ac special cu ureche mare. Totul constă în felul în care trebuie să începi împletitul, dacă deprinzi asta, restul vine de la sine, căci din pănuşi se poate face orice, chiar şi un cadou de dragoste, lucru foarte comun în acele vremuri grele din Ogradena.

“Îi dădeam băiatului de care îmi plăcea ceva împletit din pănuşi, iar băiatul care mă plăcea îmi dădea un ştergător.”

Cel mai comun obiect făcut din pănuşi este ştergătorul, dar se pot face şi cordeluţe de cap, suporturi de ghiveci sau pentru alte întrebuinţări bijuterii, etc.

În acele timpuri (şi acest curent începe să fie din ce în ce mai apreciat şi în zilele noastre), erau valoroase lucrurile la care se participa cu propria muncă, cu sufletul.

Dacă vrei un dar ecologic şi care să reziste timpului şi tuturor trendurilor, o împletitură în pănuşi este exact ceea ce-ţi trebuie. Întrebi în Eşelniţa de doamna Selfida şi vei avea parte de o lecţie unică de artă populară şi istorie locală într-un cadru care să te transporte în timp şi să te facă să guşti adevărata aromă a satului de pe clisură.