Aparțin unui loc binecuvântat

Sunt mulți oameni în Eselnița, județul Mehedinți, care au inițiativă și lucrează de mulți ani în folosul comunității lor.

Pe 15 octombrie, acest grup local împreună cu membrii Asociației Comunității Eșelnița Cazanele Dunării a participat la un atelier de prioritizare a nevoilor de comunicare și strângere de fonduri, în cadrul proiectului Oamenii sudului.

POQE0332

Timp de câteva ore, am spus povești despre implicare și perseverență și am vorbit despre importanța comunicării și provocările strângerii de fonduri.

În cadrul atelierului, membrii Asociației Comunității Eșelnița Cazanele Dunării s-au gândit la cele mai importante schimbări pe care le-au observat în jurul lor în ultimii patru ani. A urmat apoi un exercițiu de imaginație, care i-a provocat să se gândească la felul în care va arăta comunitatea lor în viitor. Și-au imaginat că merg prin comunitate și au descris ce aud, ce văd, ce simt și ce fac. Pornind de la aceste experiențe individuale, au desenat împreună harta Eșelniței din viitor. Exercițiul a fost menit să evidențieze viziunea și misiunea lor ca grup.

“Simt că aparțin unui loc binecuvântat”, a spus, la final, Elisabeta Păcuraru, vicepreședintele Asociației Comunității Eșelnița Cazanele Dunării.

Pentru a afla nevoile asociației pe partea de comunicare și strângere de fonduri, am pus pe hârtie activitățile de până acum și ce și-ar dori să mai facă în perioada următoare. În urma discuției de grup și folosind metoda 3,2,1, am prioritizat cele mai importante nevoi ale organizației.

Membrii asociației vor să învețe să facă prezentări și discursuri reușite, să folosească aparatul de fotografiat și de filmat pentru a-și promova comunitatea, să organizeze evenimente și să realizeze materiale de promovare. În privința strângerii de fonduri, vor să afle cum să mobilizeze resurse noi, de la donatori individuali și firme din zonă, cum să lucreze cu voluntarii și să organizeze evenimente reușite și cum să comunice mai bine cu donatorii.

Pe baza acestei liste, vom construi următoarele două ateliere, în care vom lucra aplicat cu instrumente de comunicare și strângere de fonduri, iar asociația va gândi o planificare strategică a activităților în funcție de proiectele pe care le desfășoară. La final, vor alege o activitate din planurile de comunicare şi strângere de fonduri și o vor implementa.

Eșelnița este una din cele patru comunități implicate în proiectul Oamenii Sudului, alături de Arcani (Gorj), Corbeni (Argeș) și Malu Mare (Dolj). Reprezentanții celor patru asociații locale incluse în proiect vor mai participa la un training de storytelling, susținut de partenerii de la Decât o Revistă, și la ateliere pe metoda Most Significant Change.

În paralel, platforma online Oamenii sudului va strânge povești despre oameni cu inițiativă şi comunități din sud în care s-a produs o schimbare în bine. Pentru că doar poveștile spuse pot să inspire!