Material de: Elisabeta Păcuraru, Eselnița, Mehedinți

Trezirea comunității

Banii vin și se duc, dar, ca să poți păstra ce ai construit, echipa și oamenii sunt cei mai importanți.

Fotografii de George Popescu

Asociația Comunității Eșelnița Cazanele Dunăriia renovat fostele vestiare și le-a transformat într-un centru comunitar pentru 24 de copii cu cerințe educative speciale și a derulat activități după orele de la școală. 

Cum a reușit asociația din Eșelnița să transforme foste vestiare sportive într-un centru comunitar dedicat copiilor și tinerilor a povestit Elisabeta Păcuraru.

“Centrul comunitar a luat naștere într-un spațiu deținut de Primărie. La început, când am făcut rost de spațiu și am dat startul renovării, au început să vocifereze fotbaliștii satului, care sperau să folosească în continuare clădirea, deși nu mai făcuseră asta de 5-6 ani. Cu ajutorul primarului, au fost împăcați, li s-au construit porți, iar membrii echipei, o parte din ei fiind voluntarii noștri, au început să ne ajute la centru.

Părinții copiilor cu probleme la învățătură au fost următorii care s-au supărat pe noi, pentru că nu putem lua decât 24 de copii cu CES (copii cu cerințe educative speciale) și 60 la alte activități. Știau că facem cursuri multe, că cei mici beneficiază de atenție și o masă caldă la centru, așa că au insistat să primim mai mulți copii, chiar daca aceia erau doar clasa întâi și nu aveau încă certificat de CES. S-a supărat chiar și preotul din comunitate pe noi, pentru că am implicat romii ca grup țintă și am desfășurat activități dincolo de râu, nu la biserică, ca să se laude el către presă. Nici cei din familie nu mă înțeleg uneori, de ce muncesc atât, însă mă ajută la diferite activități și sunt alături de mine.

Cea mai mare schimbare mi se pare că este trezirea comunității. Oamenii au început să fie alături de noi, să vină când le cerem sau să ne întrebe ei direct cu ce să ne ajute – suntem numai femei la centru, așa că orice activitate fizică are nevoie de ajutorul lor (de la tăiat lemne, la construit diferite lucruri sau făcut curățenie). O mare parte din voluntari sunt părinții copiilor din program, pe care îi încurajăm să ne ajute direct, pentru a le da un bun exemplu copiilor lor. Iar profesorii au început să se ofere voluntari și chiar să aplice din tehnicile de la centru la orele de la școală.

Centrul a canalizat energiile noastre pe un singur drum. Am învățat să facem mai multe cu timpul nostru, să implicăm Primăria și oamenii, să dezvoltăm din ce în ce mai multe activități. Pentru că banii vin și se duc, dar ca să poți păstra ce ai construit, echipa și oamenii sunt cei mai importanți.”

Povestea comunității din Eșelnița, județul Mehedinți, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.