Material de: Leo Alexandru Prică, voluntar Caracal, Olt

Grijă pentru oameni

“Dacă ai reușit ceva, nu trebuie să rămâi acolo comod!”

Fotografii de George Popescu

Asociația Ba Da a organizat ateliere de teatru pentru 20 de tineri liceeni. Ei au învățat să identifice probleme din comunitate și au pregătit o piesă de teatru, pe care au prezentat-o apoi în liceele din Caracal. 

Cum poate un atelier de teatru să schimbe liceenii, a povestit Leo Alexandru Prică, voluntar în proiectul Asociației Ba Da din Caracal.

“Eu sunt colaborator al teatrului si student la UNATC, București. În acest proiect am participat ca asistent la cursuri. Am propus câteva jocuri din cele pe care le-am făcut la facultate: jocuri de imaginație, jocuri de coordonare de grup, exerciții în care am jucat împreună etc.

Majoritatea tinerilor care au participat la proiect vor să rămână la ateliere, așa că și eu voi veni în continuare chiar dacă proiectul se termină.

Colegii mei din proiect au văzut schimbări mari la tineri. O fată spunea că activitățile din proiect au ajutat-o să comunice, să-și stăpânească emoțiile și timiditatea. O altă fată era foarte introvertită și dură la început. Acum râde și glumește cu noi și zice că s-a “dezlegat” aici.

Din experiența mea, atelierele de teatru îți oferă mai mult decât realizezi. Câștigi imaginație, câștigi un gust estetic, îți diversifici ideile pentru că este loc în care experimentezi. Nu știu unde se mai pot întâlni tinerii ca să discute idei. S-a putea spune că la școală se mai întâmplă asta, dar școala pune accentul pe informație.

Înainte să înceapă proiectul, în clasele în care intram, toți erau foarte speriați și nimeni nu răspundea la nimic. Ce faceți? Ne plictisim. Aveți o ocupatie? Păi, nu. Erau foarte speriați. Nimeni nu avea curaj să-și pună ideea pe masă atunci când discutau între ei. Se observa diferența de curaj dintre cei mai vechi și cei nou veniți. Acum observ un grup. Nu se mai distinge cine a fost înainte, cine e acum nou la curs. Iar schimbarea vine odată cu doza aceasta de curaj.

Eu credeam că sunt un student la teatru și că debordez de imaginație, iar ei niște copii la liceu. La un curs, trebuia să construim niște povești și să le punem apoi în scenă. Prestația mea în comparație cu a lor am simțit-o inferioară. Sunt foarte proaspeți, mi-au dat o lecție, o palmă. De atunci, îmi spun mereu că, dacă ai reușit ceva, nu trebuie să rămâi acolo comod.

Povestea comunității din Caracal, județul Olt, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.