Material de: Silviu Daniel Ivan, Lanurile, Brăila

A fost un dans

Dorinţa copiilor de a învăţa dansuri popluare

Fotografii de George Popescu

Grupul de inițiativă din Lanurile, județul Brăila, a organizat ateliere de dezvoltare socială și personală pentru 100 de elevi, 70 de părinți și 15 bătrâni. 

Coordonatorul proiectului, Silviu Daniel Ivan, a povestit ce i-a motivat pe copii să vină la cursuri și cum i-au schimbat atelierele și lucrul în echipă.

“Rolul meu a fost de coordonare. Am coordonat desfăşurarea proiectului, am susţinut atelierele de vioară şi chitară şi am făcut tot ce a trebuit pentru mersul bun al proiectului.

Au fost ateliere de şah, teatru, dans popular la care s-au înscris peste 80 de copii. La dansuri au început să vină şi copii care nu se înscriseseră la început. Le-au plăcut serbările pe care le-am făcut şi au început să vină şi ei.

Dansurile popluare au mers cel mai bine. Copiii care merg la dansuri încearcă să înveţe ceva despre un lucru despre care nu se vorbea înainte, încearcă să îşi descopere limita în privinţa dansului, cât pot ei de mult să avanseze. La cercul militar din Brăila am fost cu copiii şi am avut de unde învăţa. Sunt mulţi copii care vor să participe la dans. Şi la cor vin vreo 20, la instrumente vin mai puțini.

În primul rând, cred că este o schimbare în bine pentru că se vede dorinţa copiilor de a învăţa dansuri popluare. De a învăţa ceva practic și diferit, altfel decât cu stiloul în mână. Copiii sunt mai deschişi, cel puţin faţă de mine. Înainte, poate nu îndrăzneau să-mi spună toate cele, eu fiind învățătorul lor, acum văd în mine un prieten. Comunicarea în timp real ajută foarte mult. Poţi să te trezeşti cu un ajutor nesperat.

Au început să fie mai atenţi la timpul lor, să nu-şi mai petreacă timpul pe Facebook. E ceva nou ceea ce se întîmplă, este ceva folositor care îi uneşte şi îi responsabilizează.

Pe plan personal, cred că am învăţat să-mi gestionez timpul mai bine, iar timpul pe care îl aveam liber înainte l-am folosit pentru comunitate. Există un sentiment de bucurie, de nemaiîntâlnit, de ocazie rară, sper să mai avem ocazia să facem un astfel de proiect.”

Povestea face parte din proiectul Implicat în comunitatea mea derulat în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Povestea comunității din Lanurile, județul Brăila, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.