Metoda Most Significant Change (MSC) este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiarii care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.
Pe 22 ianuarie 2016, în Craiova, echipa PACT împreună cu cele 4 echipe implicate în cadrul proiectului Oamenii sudului (Eșelnița, Mehedinți; Corbeni, Argeș; Arcani, Gorj și Malu Mare, Dolj) au vorbit despre cum pot colecta povești despre schimbare.
Când te duci să vorbești cu oamenii în comunitate, la început e mai greu să ai o discuție deschisă, dar pe parcurs ies niște povești pe care le poți folosi în diverse moduri, fie la evenimente, în presă, fie pentru această metodă de evaluare. Eu văd aceste povești colectate ca un feedback din partea oamenilor. Metoda este inedită, nu strângi povești doar pentru a promova comunitatea. Practic, oamenii spun cum se simt, cu ce i-a ajutat proiectul în care au fost implicați, declară Elisabeta Păcuraru din Eșelnița.
Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. O astfel de metodă răspunde nevoilor de a dezvolta un sistem de măsurare a impactului care să implice și beneficiarii , dar care să redea și schimbările produse în comunitate din perspectiva acestora.
În perioada următoare, cele 4 echipe vor colecta povești în Eșelnița, Corbeni, Malu Mare și Arcani cu ajutorul celor de la PACT.