Material de: Marian Stanciu, Negoi, Dolj

De la părinți pleacă totul

“Părinții trebuie să facă în așa fel încât copiii să evolueze.”

Fotografii de George Popescu

Grupul de inițiativă din Negoi a derulat un program “școală după școală” cu 30 de copii din familii defavorizate. 

Marian Stanciu, membru în grupul de inițiativă din Negoi, județul Dolj, a povestit despre importanța accesului la educație și schimbarea de mentalitate pe care a observat-o în comunitate.

“Tot ce se poate să facem pentru comunitate, facem. Am început greoi, dar am început. Oamenii nu văzuseră decât la TV ce am făcut, la noi în comună nu era așa.

Când am vorbit să facem un afterscool, am anunțat oamenii de prin comună să lase copiii acolo după școală. Facem ședințe și le vorbim despre educație.

Eu am nepoții la afterschool. Unii părinți mai defavorizați au fost ajutați cu bani, cu niște cursuri de calificare într-o meserie. Am câștigat ceva din fiecare proiect propus, ne-am dat interesul. Trebuie să ne mândrim cu comunitatea și să facem voluntariat.

Cea mai importantă schimbare este mentalitatea. Părinții trebuie să facă în așa fel încât copiii să evolueze. Ei sunt analfabeți, nu au loc de muncă. Măcar copiii să plece de jos, să înainteze, să aibă scces în viata.

Și părinții au făcut unele cursuri – a doua șansă. Le-am dat și niște bănuți ca să mai ajute familia, copiii.

Toate aceste proiecte ne fac să credem că vom evolua cu tot ce se poate spre mai bine. Și pentru părinți, și pentru copii. De exemplu, eu am avut cinci copii pe care i-am dat la școală. Toți sunt bine acum. Nu mai e cum era pe timpul nostru. Eu am 10 clase. Copiii mei diferă de mine, eu difer de ei. M-am descurcat, am permis de conducere, am afacere, mă descurc cu ea.

Dar sunt mulți în comunitate care nu știu să-și scrie numele. Le-am spus ce poate aduce educația și vor să arate și ei că pot face ceva.

Aș vrea să evoluam. Să facem o plecare de acasă, excursii. Văd ceva ce nu au văzut ei de când sunt. Vreau să-și ia un drum, să-și aleagă ceva, să-și schimbe mentalitatea.”

Povestea comunității din Negoi, județul Dolj, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.