Material de: Camelia Vasile Vârvoru de Jos, Dolj

O schimbare

“Îi sfătuiesc pe tineri să se implice, să aibă încredere în ei și să nu renunțe!”

Fotografii de George Popescu

15 copii împreună cu Asociația Casa pentru Cultură Vârvoru de Sus au documentat prin metoda Photovoice obiceiuri din șapte sate pentru a pune în valoare resursele comunității. 

Cum se pot schimba tinerii prin joc și implicare, a povestit Camelia Vasile, din Vârvoru de Jos, județul Dolj.

“Dintre toate activităție proiectului, cel mai mult mi-a plăcut excursia cu căruța. Am văzut o fântână cu cumpănă, am învățat jocuri noi, cum să folosim un aparat de fotografiat.

Acum am curaj să mă exprim, înainte mi-era frică să fac asta. Acum lucrăm în echipă și ne spunem opiniile. Am învățat să așteptăm, să ne ascultăm una pe alta.

Ne vin tot felul de idei creative: cinematograf în aer liber, un spectacol la școală, scenată. Copiii au fost foarte bucuroși să ne jucăm cu ei, mai ales cei mici. Colegii mei de la școală au vrut și ei să vină. Unele fete s-au schimbat, sunt mai afectuoase în discuții.

Părinții sunt bucuroși, de obicei nu vorbeam cu ei, stăteam mai mult pe telefon. Acum ne petrecem timp împreună, le pun des întrebări, mai ales lui tata.

Cea mai importantă schimbare a mea este că nu mai sunt timidă, retrasă, rușinoasă. Vreau să mă implic, să vorbesc cu oamenii, să descopăr lucruri. Au fost și oameni care au spus ca nu este important ceea ce facem noi. Nu m-a deranjat, dar m-am simțit ciudat. Fiind persoane în vârstă, nu le-am răspuns. Dar au fost alți oameni interesați, mai ales femeile în vârstă au fost bucuroase să ne vadă în căruțe îmbrăcate în ii.

Îi sfătuiesc pe tineri să se implice într-un astfel de proiect. Să țină cont de părerile celorlalți, dar să nu creadă tot. Nici că e bine, nici că e greșit. Să aibă doar încredere și să facă ce și-au propus, să nu renunțe.

Povestea face parte din proiectul Implicat în comunitatea mea derulat în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Povestea comunității din Vârvoru de Jos, județul Dolj, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.