Material de: Ana-Maria Lupu, Priponești, județul Galați

Bucuria copiilor de a avea apă

“Căram apă de la 400 de metri de casă, prin noroi. “

Fotografii de George Popescu

Grupul de inițiativă din Priponești, județul Galați, a forat un puț pentru a alimenta școala cu apă curentă de care se bucură acum 139 de copii. 

Cum au reacționat copiii când au văzut pentru prima dată apă la robinet a povestit învățătoarea din sat, Ana-Maria Lupu.

“Sunt localnică și toată vara eu și soțul meu am supravegheat lucrările: am săpat, am băgat țevi. Am fost primii care au gustat apa ca să vedem dacă este bună.

Eu sunt cadru didactic, sunt învățătoare. Cred că este un caz fericit că am găsit apă aici, la școală. În sat este o problemă cu apa. Eu căram apă de la 400 de metri de casă, prin noroi. Am reușit cu mulți bani să forez un puț. Satul în general nu are apă. Sunt puțini care au acasă apă curentă. Nu sunt multe fântâni în sat. La 5-6 familii ar trebui să fie o fântână în apropiere. Eu așa vedeam la bunica mea în Vaslui, dar aici vin oamenii și de la un kilometru distanță, oameni bătrâni. Costă mult să se foreze la adâncime mare și nici nu se găsește apă.

Dupa ce am forat puțul, am putut folosi aceste toalete care sunt de mulți ani nefuncționale. Copiii au început să se spele în fiecare pauză, atunci când trebuie să mănânce, se spală pe mâini de cretă. La orele de educație pentru sănătate era greu de pus în practică ce predam doar cu ligheanul. Acum este mult mai curat în școală, se spală în fiecare zi în clase.

Copiii au fost curioși și bucuroși. Acum sunt la baie chiar dacă nu au nevoie. Sunt curioși să deschidă robinetul să vadă cum curge apa, le este sete mai tot timpul.

Cea mai semnificativă schimbare este faptul că am reușit să implementăm acest proiect și să avem apă în școală. Nu cred că școala ar fi avut vreodată bani să bage apă. Părinții au venit la școală să completeze chestionare, au reacționat bine, sunt multumiți. Pobabil mulți vor lua exemplu să-și aducă apa în casă.

Povestea comunității din Priponești, județul Galați, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.