Material de: Gîrjoabă Gabriela, Lupşa de Jos, Mehedinţi

Oamenii se pot schimba în bine

“Până să facem acest proiect, nu aveam simțul lucrului făcut fără să aștepți nimic în schimb.”

Fotografii de George Popescu

Asociația Fiii Lupșei a renovat un corp al școlii și a deschis un centru de tineret pentru 100 de tineri care invață dansuri tradiționale.

Gabriela Gîtjoabă, voluntar din Lupșa de Jos, Mehedinți, a povestit despre cum lucrul în echipă la un proiect dedicat comunității le-a dat încredere tinerilor că și oamenii de la sat pot face lucruri mărețe.

“Noi nu credeam că o să se realize acest proiect, multă vreme au tot fost discuţii, dar nu se întâmpla nimic concret. Când s-a depus, eu şi colegii mei eram nerăbdători să vedem dacă proiectul o să se aprobe. Ne-am bucurat de rezultat şi am fost uniţi, am ajutat cu ce am putut în toate activităţile, am învăţat lucruri pe care nu le ştiam, mai ales legate de construcţii.

Lucrul la centrul de tineret ne-a apropiat mult, am învăţat unii despre alţii pentru că am stat împreună. Poate că până acum nu aveam simţul lucrului făcut făra să aştepţi nimic în schimb. Cu proiectul acesta am demonstrat că nu facem ceva doar pentru că ştim că avem beneficii și am căpătat încredere. Am realizat că lucrurile aceastea mari pot fi realizate şi de noi, cei dintr-un sat. Ne prinde bine lucrul ăsta!

Acum, ne întâlnim la centru cu dansurile, pentru repetiţii, dar şi pentru noi, aici ne petrecem timpul liber. Ne-am apropiat mult ca şi comunitate. Înainte de proiect, nu eram aşa uniţi, acum toţi vorbesc despre proiect, sunt mândri. Vorbesc de el şi oameni din alte zone care au rude la noi în sat, e un sentiment frumos.

Cel mai important lucru pentru mine este că ne-am apropiat mult în jurul centrului. Am făcut a doua familie, pot să vorbesc acum orice cu colegii mei pentru că am petrecut mult timp împreună pe timpul verii cât am lucrat.

Oamenii au înţeles că putem avea încredere unii în alţii. Au văzut bunătate în ceilalţi când au interacţionat, interacţiune de care nu au avut parte înainte. Doar în jurul centrului s-a creat.Pentru mine contează mult că am lucrat în echipă. Dacă ar fi să aleg între ceva material şi echipă, aş alege echipa pentru că oamenii se pot schimba în bine doar în echipă.

Ce aş recomanda altora dacă ar vrea să facă şi ei un centru ca al nostru? Să creadă în ei chiar dacă e greu. Şi la noi la început a fost greu, oamenii credeau că este o idee absurdă, care nu va deveni niciodată realitate. Şi asta pentru că nu am avut până acum deschidere la lucruri.

Dar am încercat de mai multe ori, nu ne-am lăsat în faţa greutăţilor, am avut voinţă. Ca să dăm viaţă lucrurilor, este nevoie de voinţă!”

Povestea comunității din Lupșa de Jos, județul Mehedinți, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.