Text de: Barușca Ciupelcă, îngrijitor la școală și de la centrul comunitar Eșelnița, Mehedinți

Omenirea din noi

Dacă faci voluntariat, parcă te atrage tot mai mult ca să ajuți oamenii

#ceamaisemnificativaschimbare

Satul meu natal este un sat frumos, cu peisaje frumoase care atrag turiștii mai ales în perioada de vară spre toamnă, cu oameni asezați, la locul lor, harnici, muncitori. Este bine așezat din punct de vedere geografic, mult mai bine decât celelalte sate: e plasat lângă Dunăre, lângă șoseaua națională. Oamenii sunt buni, așezați, harnici, gospodari, muncitori, își ară terenurile, le lucrează.

Înainte oamenii lucrau mult mai mult pământurile. Acum au început să le lase, să le abandoneze. Nu mai sunt nici atâtea animale pe cât erau înainte. Toți și-au făcut pensiuni pe marginea Dunării și nu au mai ținut animale. Nu știu de unde a venit schimbarea asta.

Lucrurile bune în ultimii 4-5 ani ar fi rețeaua de apă și canalizare, rețeaua de electricitate, înființarea centrului comunitar de copii, stația de epurare.

Pentru mine, cea mai semnificativă schimbare este rețeaua de apă și canalizare, dar în folosul copiilor este acest centru comunitar. Este un lucru bun. Ajută copiii. Înainte, copiii urmau cursurile și învățau normal la școală. Centrul îi atrage pe copii să vină aici. Aici primesc și o masă, învață multe lucruri, domnii profesori sunt alături de ei, îi sprijină, îi ajută. Lucrez cu ei și la școală și la unii copii am observat schimbări. Sunt copii care citesc mai greoi, scriu mai greoi, dar am văzut că și-au dat drumul, au pornit puțin mai bine.

Este bine ca oamenii să se implice cât mai mult, să facă voluntariat, să ajute cu ce pot, cu donații, cu lucruri. Dar în primul rând cu voluntariat, asta e părerea mea. Dacă faci voluntariat, parcă te atrage tot mai mult ca să ajuți oamenii, să-i ajuți pe semenii tăi din comunitate. Sunt și oameni mai necăjiți, care merită totuși ajutați cu cât poate fiecare.

Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. Metoda Most Significant Change (MSC) este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiarii care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.