Text de: Simona Petrică / Fotografii de: Diana Zaharia și Simona Petrică

Dansul la sat

Tinerii din Lupșa de Jos și Svinița dansează pentru a menține vie tradiția

Când ai dansat ultima oară o horă la sat? Închide ochii…Auzi muzica, pașii, simți corpul cum se mișcă, îți simți mâinile și alte mâini în stânga și în dreapta.

Dansul este o formă de comunicare, de cunoaștere, de susținere reciprocă. Dansul ne unește la orice vârstă  și ne face să ne simțim în largul nostru.

În fiecare sâmbătă dimineață, în Lupșa de Jos, Mehedinți, tinerii din sat se adună la Centrul pentru Tineret Constantin Ghindă pentru a dansa. Vin pe jos sau cu bicicleta, deschid clădirea cu cheia aflată în școala de lângă, dau drumul la muzică și așteaptă să înceapă.

12630792_10154015792679742_1795641643_o

IMG_2236

În ansamblul Dorulețul din Lupșa de Jos s-au înscris tineri de 11, 12 ani până la tineri care merg la liceu. Învață dansuri populare din mai multe zone ale țării și cântece oltenești cu un profesor care vine din Turnu Severin în fiecare weekend. Cel mai inedit dans ni s-a părut Bătuta de la Gruia, singurul dans oltenesc care începe cu piciorul stâng.

Ansamblul a fost înfiinţat în vara anului 2013, la iniţiativa preşedintelui Asociaţiei Fiii Lupşei, Mihai Corcodel. Au câștigat numeroase premii pe județ la concursuri de ansambluri de dans neprofesionale.

 

Mergând la Eșelnița pentru Gala Voluntarilor, am descoperit  și Ansamblul folcloric Dunav din Svinița. Am aflat că graiul vorbit la Sviniţa este arhaic, ceea ce înseamnă că grupul, comunitatea este cea mai veche dintre cele ce trăiesc la nord de Dunăre, stabilându-se aici cu mult înainte de celelalte comunităţi sârbeşti.

IMG_1887

Tinerii din ansamblu participă la multe festivaluri cu dansuri populare sârbești și românești câștigând multe premii de-a lungul vremii.

IMG_1978

 

Svinița mai este cunoscută și pentru Festivalul Smochinelor, care are loc, de obicei, în ultima duminică a lunii august. În această comună, din care Dunărea se vede într-o panoramă superbă, sunt plantații de smochini, iar localnicii spun că aici smochinul crește aidoma prunului sau corcodușului, în restul Olteniei. Din aromatele smochine, localnicii prepară dulceață și țuică, produse tradiționale cu marcă înregistrată: Dulceața de smochine de Svinița și Țuica de smochine de Svinița.

Localitatea Svinița este situată în vestul extrem al județului Mehedinți, la 46 de kilometri de Orșova, aici populația fiind în majoritate de peste 95 la sută de naționalitate sârbă, vorbitori de limba sârbă, o minoritate etnică la care tradițiile și obiceiurile sunt respectate din generație în generație. (Sursa: http://www.jurnalromanesc.ro)

Când le facem o vizită să îi surprindem la repetiții?