Vreau să mă joc!

Ramnicu Sarat

30 de vârstnici din comunitate au beneficiat de servicii de asistență primară, iar 25 de elevi în situații de risc de abandon școlar au participat la un program școală după școală datorită Asociației pentru Solidaritate, Cultură, Educație și Dezvoltare din Râmnicu Sărat.

Ce a însemnat pentru copii acest proiect povestește chiar unul dintre beneficiari, Adriana.

“Am fost la școala și m-au băgat în proiect. Eu nu știam prima dată, dar o fată de la mine, care este și verișoara mea, mi-a spus, ea venea cu mine. Eu am crezut că mergem doar o singură dată și după aceea nu m-am mai dus. Dar a venit doamna secretară la mine și mi-a spus să mă duc.

Prima dată am mâncat și dupa aceea ne-am jucat, am colorat și ne-am jucat cu carți. Eu am colorat foarte frumos. După aceea am învățat niște dansuri populare, am cântat, am jucat jocuri. Când întârzia mâncarea ne făceam mai întâi temele. Doamnele ne ajutau să ne facem temele. Înainte făceam temele acasă, singură, mă mai ajuta puțin fratele meu mai mare. Cel mai mult la proiect îmi plăcea să colorez. Coloram și acasa. Le arătam părinților și îi intrebam dacă e frumos ce am colorat și ei spuneau „Da”. Îmi plăcea și să scriu după dictare.

Unii copii nu se joacă cu mine, se joacă cu alți copii. Cu mine se joacă numai o fată al cărei tată este prieten cu tatăl meu. Copiii nu vorbesc cu mine și nu se joacă. Nici în clasa I, nici în clasa a II, nici acum nu vor să se joace cu mine, doar o fată se joacă. La proiect se jucau copii cu mine, ceilalți copii, cei din clasă de la mine nu se jucau. Copiii de la centru mă mai salută și vorbesc cu mine la școală. În clasă stau în bancă și mă uit la ei cum se joacă, dacă ei nu vor să se joace cu mine. Odată când se jucau copiii de la mine din clasă un joc m-am dus și eu să ma joc cu ei și un baiat din clasă mi-a spus să plec. Eu i-am spus că îi spun doamnei, dar nu i-am mai spus pentru că mi-a fost rușine. Nu știu de ce nu se joacă cu mine. Doar o fată Maria se joacă cu mine, mai vine la mine la bancă.”

——

Povestea comunității din Râmnicu Sărat, județul Buzău, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.