Material de: Silviu Adrian Dumitrache / Corbeni, Argeș

Uite că se poate

“Oamenii au început să înțeleagă că schimbarea se poate face numai prin ei.”

Fotografii de George Popescu

Asociația Corbeni Plai Argeșean a renovat un atelier meșteșugăresc pentru 40 de copii și adulți din comunitate. 

Președintele asociației, Silviu Adrian Dumitrache, a spus povestea atelierului meșteșugăresc în jurul căruia s-au strâns oamenii pentru a-și rezolva împreună problemele.

“Rolul meu a fost acela de a supraveghea lucrările care s-au realizat în proiectul Zestrea bunicilor. Lucrările au ținut de amenajarea spațiului, de procurarea materialelor, de a convinge oamenii să vină alături de noi. Asta a fost cel mai greu, să îi convingem să se implice.

La început au fost reticenți, a fost destul de dificil să îi convingem de sinceritatea și de bunele intenții pe care le avem. Dar când oamenii au văzut că lucrurile pe care le-am propus se realizează, au început să vină alături de noi și să ne ajute, fiecare după cum a putut și după cum s-a priceput.

Îmi pare bine că am reușit în demersul acesta să mișcăm un pic lucrurile în comunitate, că oamenii au văzut că tot ce se întâmplă se întâmplă pentru ei și se poate întâmpla doar dacă ei se implică în comunitate. Tot încercăm să îi convingem să își dea seama ca nu întotdeauna autoritățile locale, cele de la care așteaptă să îi ajute, sunt soluția, ci oamenii în sine sunt soluția pentru problemele pe care le au. Ajutându-se și sprijinindu-se unii pe alții, pot să își rezolve micile probleme și necazuri pe care le au.

E destul de greu pentru că este mentalitatea aceasta și oamenii sunt sceptici. Parcă s-au închis așa într-o cochilie, fiecare în curtea lui și fiecare își vedea de-ale lui și așteaptă de la cei de sus să facă o minune pentru ei. Dar văzând că încă mai sunt și alte variante prin care comunitatea se poate dezvolta au venit alături de noi. Nu numai în proiectul Zestrea bunicilor, ci și în celelalte proiecte pe care le-am desfășurat. Și oamenii, văzând că se întâmplă din ce în ce mai multe lucruri, și-au dat seama că e o treabă bună și vor să ne sprijine în demersurile noastre.

Un lucru mai puțin bun care s-a întâmplat este faptul că ne-am dat seama că nu suntem atât de bine sudați ca echipă. Asta poate și pentru că o parte din noi am mai fost implicați și în alte proiecte și nu s-a putut ca toți din organizație să lucrăm la proiectul asta, dar fiecare și-a adus aportul într-un anume fel. Un lucru pe care nu l-am făcut ca organizație este acela de a aduce membri, nu neapărat voluntari pentru ca oamenii se simt incluși într-un anumit sistem sau într-o anumită asociere. Atunci parcă îi trage inima mai bine să lucreze decât numai ca voluntari.

Lucru bun este că au venit oamenii alături de noi și, mai mult decât atât, au înțeles că schimbarea se poate face numai prin ei. Copiii sunt bucuroși că e un spațiu adecvat pentru că își desfășurau activitatea într-un spațiu destul de restrâns și erau mulți. Ei vin în continuare cu drag să învețe și să exerseze ce au învățat, se simt mai bine. Copiii au nevoie de mai mult spațiu ca să se desfășoare, sunt măricei, văd că perseverează, nu renunță, o iubesc foarte mult pe doamna. Se bucură efectiv și din bucuria lor vine și mulțumirea noastră că am făcut un lucru bun pentru ei.

Mi-a rămas în minte momentul în care copiii au tăiat panglica la atelierul de meșteșuguri. Trebuia să o tai eu ca președinte al asociației și primarul și în momentul acela mi-a venit ideea că beneficiari sunt copiii, să aibă ei bucuria asta. Mulțumirea noastră sufletească pentru eforturile pe care le-am depus a fost bucuria care se citea pe chipurile lor când au intrat în noul atelier. Este momentul care a încununat eforturile noastre.”

Povestea comunității din Corbeni, județul Argeș, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.