Material de: Asociaţia Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării

Păpuşăreasa din Eibenthal

Pentru a confecţiona o păpuşă e nevoie de 2 ore până la 3 zile

În zona Clisurii Dunării, mai exact între Orşova şi Sviniţa rar găseşti o persoană care să nu o cunoască pe “păpuşăreasa din Eibenthal”.

Augustina este o femeie de 37 ani, mamă a două fetiţe, o bucătăreasă desăvârşită şi artistă. Are o faţă blândă, ochi mari şi patrunzători cu care te priveşte de parcă ar vrea să-ţi citească până în suflet.  În mâinile ei, păpuşile şi lumea copilariei prind viaţă foarte uşor. Creează păpuşi pentru copii, artă pe care a învăţat-o de la o doamnă din Cehia pe vremea când avea 25 ani. Stând de vorbă cu Augustina am aflat că de mică îi plăcea să facă jucării din orice, interesul ei plecând de la păpuşa bunicii sale. “Bunica mea avea o păpuşă din cârpe care mă interesa foarte tare.”

Pentru a confecţiona o păpuşă e nevoie de 2 ore până la 3 zile, totul depinde de mobilitatea mâinilor, de picioare, de materialele din care faci părul, îmbrăcămintea. Cele destinate teatrului de păpuşi sunt mai uşor de lucrat şi necesită un timp de lucru mai scurt. Foloseşte pentru păpuşile ei materiale naturale reciclate (pâslă, pluş, tricot, bumbac, pânză), singurul material pe care-l cumpără e cel folosit pentru realizarea feţei şi a mâinilor.

“Eu improvizez, creez în funcţie de materialul pe care-l am la dispoziţie”. Pe lângă creativitate, e nevoie de două ingrediente obligatorii pentru a crea păpuşi: multă migală şi dragoste pentru lumea copilăriei.

Păpuşile sale au primit chiar şi nume: “Markovela”, “Brighita”, în general numele copiilor pentru care face păpuşile. Până în momentul de faţă, Augustina a creat peste 500 de păpuşi, însă prima păpuşă a fost pentru fetiţa ei Brighita.

Vizita noastră la “păpuşăreasa satului” a fost un prilej de a ne reîntoarce in lumea copilăriei, de a trăi – chiar pentru câteva ore- bucuria de a ne juca. Întrebată dacă ar dori să fie mult mai promovată, ca să-şi poată vinde păpuşile, Augustina a declarat: “M-am gândit să-mi fac publicitate pe net, dar nu ştiu dacă oamenii ar fi interesaţi de păpuşile mele. Şi apoi mi-ar trebui o sursă constantă de materiale.”

Nu ştim dacă Augustina va fi cunoscută în toată țara pentru ceea ce face, însă știm că într-un mic sat cehesc de doar 300 de locuitori, o doamnă cu ochi veseli şi cu faţa senină va crea întotdeauna păpuşi pentru copiii satului şi pentru cei ce doresc sa se reîntoarcă cu drag în lumea copilăriei şi a jocului.