Material de: Dina Roxana Dorobanțu Mioveni, Argeș

O șansă pentru fiecare

Echipa de proiect este ca o familie care se extinde pe stradă.

Fotografii de George Popescu

TEAM Mioveni a derulat o caravană formată din 60 de tineri voluntari în Mioveni și în satele învecinate. 

Directoarea Școlii Gimnaziale Țițești a povestit despre cât de mult se poate schimba un copil într-o tabără de implicare.

“În proiectul implementat de grupul Team Mioveni suntem parteneri, reprezint Școala Gimnazială Țițești. Sunt cel puțin trei aspecte în cadrul derulării proiectului care și-au pus amprenta pe școala noastră și pe mine ca persoană. Sunt și mama unui copil care a făcut parte din TEAM.

Dacă m-aș raporta doar la conduita copilul meu, în perioada derulării proiectului și după ce s-a terminat, implicarea în proiect l-a schimbat. Înainte de a pleca în tabăra de la 2 Mai, îi purtam mereu de grijă, de la ce mănâcă, cum se îmbrăcă, cum doarme, îl sunam mereu. Când s-a întors din tabără, era cu totul alt om, sigur pe el, mult mai responsabil, mult mai respectuos, mult mai amabil, mai sociabil, gata să vină în sprijinul altora.

Copilul meu s-a schimbat mult, are o altă alură… Toți copiii care au intrat în TEAM, inclusiv cei de la școala noastră, s-au schimbat. Sunt gata oricând să vină în sprijinul cuiva. Sunt ca niște adulți acum, mai responsabili de faptele lor. Participarea copiilor în cadrul proiectului i-a făcut mai solidari și mai sociabili.

Cea mai semnificativă schimbare este cea de mentalitate a lor. Ei sunt alți oameni acum. Au devenit niște tineri cu o viziune matură și foarte responsabilă. Inclusiv discursul lor s-a schimbat: dacă la început se gângăveau, nici nu știau să-și adune cuvintele, să poată face o sinteza a proiectului, la final fiecare găsea resurse, fie din trăiri, fie din implicarea efectivă, putea să facă o sinteză. S-au maturizat. O exprimare liberă și profundă a ceea ce s-a întamplat în TEAM.

Acum e ca și cum proiectul nu s-ar fi încheiat, tânjesc după grupul de la Mioveni.  Ei trăiesc într-o inerție, ca și cum proiectul continuă: “Știți, doamna, avem activitate duminică. Ne întâlnim cu cei de la TEAM, avem ceva de făcut acolo”. La început, nu-i lega nimic. TEAM-ul e ca o familie, o familie care se extinde pe stradă. Îi învață pe cei mici să se joace în parc. Nici copilul meu nu avea deschiderea asta să-i învețe pe alții. TEAM-ul a dat o libertate de exprimare, trăire, gândire copiilor. Ca să fie mai buni mai solidari, mai sinceri, mai uniți.

Acest proiect m-a marcat. Am rămas uimită de cum s-au transformat. Copiii de la școala mea sunt mai timizi. Eu știu, că vin dintr-o familie numeroasă cu 7 copii, nici înstărită, nici săracă. Când îi văd în grupul TEAM de la Mioveni, le sticlesc ochii de bucurie. Să fii într-un grup încă de mic, ești la rând cu ei. Unul din ei a primit un premiu La Balul Fulgilor de Nea. Copilul are media zece, iar părinții nu lucrează nicăieri. Acum este egalitate de șanse. Nu ar fi crezut că e la fel ca ceilalți la vârsta lor de 12 ani.

Povestea comunității din Mioveni, județul Argeș, a fost culeasă și selectată prin metoda Most Significant Change (MSC). Dezvoltarea comunitară presupune de cele mai multe ori schimbări de mentalitate, care sunt foarte greu de măsurat. MSC este o metodă participativă de monitorizare și evaluare, care pe parcursul aplicării generează perspective diferite, complementare despre schimbările apărute într-o comunitate. De asemenea, aplicarea metodei implică beneficiari care pot decide singuri și participativ care este schimbarea cea mai importantă pentru comunitatea în mai multe domenii de activitate.