Material de: Petruț Călinescu / Fotografii de: Petruț Călinescu

Cupa de şah “Pescăruşul Alb”

În perioada interbelică, comunitatea număra 800 de oameni, azi sub 40.

Este al şaselea an când se ţine un campionat de şah în Sfiştofca, cel mai izolat sat al Deltei. Iniţiativa îi aparţine domnului Octav Postolache, un profesor de desen pensionat şi stabilit aici tocmai din Sighetul Marmaţiei.

De organizare se ocupă comunitatea ruşilor lipoveni, prin reprezentatul ei în Sfiştofca, Vasile Sarbov, care se străduieşte să ademeneasca şi turişti cu această ocazie. Sunt zile în care trec turişti cu sutele din Sulina către Letea, satul apropiat de Sfiştofca, dar aici nu intră. Nu ar fi nimic de văzut din punctul lor de vedere.

Case de paianţă care se topesc sub ploi şi vânt ce dispar după maxim 20 de ani cu totul. Câţiva pescari, bătrâni lipoveni, o biserică şi case tradiţionale frumoase.

În perioada interbelică, comunitatea numără 800 de oameni, azi sunt sub 40. Şcoala este abandonată din lipsa copiilor, însă comunitatea lipovenilor i-a adus pe cei mici din Sulina la Campionatul de Şah anual ca să nu se piardă tradiţia.

Le-au gătit toate bunătăţile din peşte, le-au cântat la acordeon şi i-au învăţat şah pe cei care nu ştiau.

A doua zi, după plecarea copiilor, bătrânii lipoveni au rămas singuri şi au petrecut între ei. Atmosfera de petrecere e din când în când întreruptă de câte un oftat: asta e ultima petrecere din Sfiștofca. Fraților, ne ducem noi și nu are cine să mai cânte și să danseze.